Toimintakertomus 2010

YamaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Säännölliset tapaamiset

Jo totuttuun tapaan Yama järjesti kerhohuoneellaan Mannerheimintiellä joka keskiviikko kerhoillan. Joka toinen keskiviikko kerhohuoneella katsottiin animea ja joka toinen viikko tavattiin vaihtelevan teeman merkeissä. Tänä vuonna teemoja olivat mm. ninja-, retropeli- ja japanilaiset ruuat.

Animenkatsomisen tai teeman käsittelyn jälkeen kerhohuoneella oli aikaa vapaalle sosiaaliselle kanssakäymiselle ja pelailulle. Lähes joka keskiviikko pelattiin sekä videopelejä että perinteisempiä lautapelejä. Vuoden 2010 hitit olivat Mario Kart DS videopeleistä sekä Mahjong ja Dalmuti lautapeleistä.

6.9. oli Avajaiskarnevaali ja Yama osallistui jälleen näkyvästi anime ja manga-aiheisella kojulla. Vierailijoita ja uusia jäseniä saatiin totuttuun tapaan paljon, ja uusien jäsenten illassa samana päivänä kerhohuoneella päästiin tutustumaan osaan kiinnostuneista paremmin. Monet uusista jäsenistä alkoivat käydä Yaman tapaamisissa säännöllisesti.

Kerhohuoneen rajat alkoivat tulla vastaan. Tilat olisivat mukavat vielä n. 20 hengelle, mutta kerhoiltoihin tuli säännöllisesti 30-40 henkeä, parhaimmillaan jopa yli 50. Olosuhteiden pakosta Yaman kerhoillat levittäytyivätkin usein myös käytävän puolelle.

Kerhohuoneen siivoamista järjestettiin usein, ja omat jäljet siivottiin poikkeuksetta.


Muut tapaamiset

Yama juhli tervehenkisesti vappua ja juhannusta alkoholittomissa merkeissä. Alkoholittomat vaihtoehdot otettiin jäsenistössä mielellään vastaan ja ne keräsivät kohtalaisesti kävijöitä.

Järjestettiin myös kirsikankukkapiknik Roihuvuoren Japanilaiseen puutarhaan ja rantareissu Hietarannalle. Valitettavasti piknik jouduttiin pitämään tänä vuonna sisätiloissa sateen vuoksi. Toukokuussa käytiin myös ravintola Kotossa maistelemassa japanilaista herkkuruokaa.

Kävimme katsomassa Kansallisteatterin Amijima-näytelmää 12.5.

Kaksi kertaa järjestettiin pelitapahtuma ULTRA, jossa esiteltiin sekä uusia että vanhoja videopelejä. Tapahtuma keräsi molemmilla kerroilla yli 50 kävijää.

Yama järjesti elokuvaillan missä katsottiin mm. animeista tehtyjä näytelmäelokuvaversioita.


Alajaostot

Ompeluseura jatkoi cosplay- ja muiden pukujen tekoa. Osaavammat jäsenet auttoivat halukkaita opettelemaan ompelutaitoa. Ompeluseura kokoontui 10 kertaa kerhohuoneella säännöllisten tapaamisten ulkopuolella.

Piirustuskerho on hyvin kasvavassa suosiossa ja loppu vuodelta piirrustuskerhossa oli jo yli 20 aktiivista kävijää. Kerho kokoontui kerhohuoneella säännöllisten tapaamisten aikaan.

Yajajaja eli Yaman japania jankkaavat jantterit opettelevat kerhoilloissa japanin kieltä ja tekevät yhdessä japanin kielen läksyjä. Suuressa suosiossa Yajajaja:ssa on myös eri opiskelumetodien esittely ja vertailu muiden 'janttereiden' kesken.

YAMA eli Yaman Alkoholiin Menevä Alajaosto sisältää Yaman alkoholista nauttivat jäsenet. Koska kertsillä olevat nauttivat muunlaisesta toiminnasta kuin alkoholin juonti, nautinta tapahtuu lähes poikkeuksetta kerhohuoneen ulkopuolella.


Projektit

Yaman loppuvuonna 2008 perustama mangakirjasto jatkoi kasvuaan.. Loppuvuonna 2010 siihen oli lahjoitettu 9 hyllymetriä mangaa 5 eri kielellä. Mangakirjasto oli aktiivisessa käytössä sekä lainakirjastona että käsikirjastona kerhoiltojen aikana.

Yama aloitti vuonna 2009 oman Visual novel -pelin tekemisen ja se on edistynyt huimaa vauhtia. Yamalaiset ovat piirtäneet, säveltäneet, koodanneet ja kirjoittaneet Visual novelliin sisältöä aina kun aika on antanut myötä ja monia kersi-iltoja on kulunut projektin parissa. Projektin odotetaan valmistuvan jokus 2011 vuoden aikana.

Kesällä 2008 aloitetun cosplay-poikakalenterin teko peruuntui teknisten ongelmien takia.


Yhteistyönä järjestetyt tapahtumat

Yama oli yhteistyössä Kehittyneiden conien Suomi ry:n ja Lahden Otakuliitto Bakanoiden kanssa järjestämässä tapahtumaa nimeltä Desucon. Se keräsi kävijöikseen anime-, manga-, videopeli- ja japanilaisen kulttuurin harrastajia ympäri Suomen. Desucon pidettiin Lahden sibeliustalolla 12-13.6.2010 ja se oli huikea menestys. Siellä oli huimat 3184 kävijää. Desuconiin saatiin japanilaisia kunniavieraita, kuten japanilainen poptähti Haruko Momoi ja Manga-taiteilija Nobuyuki Fukumoto. Haruko Momoin pitämä konsertti oli tähden ensimmäinen Japanin ulkopuolella pitämä esitys. Tapahtumassa kävijät pystyivät valitsemaan hyvin monipuolisesta ohjelmasta tekemisensä. Niitä oli mm. lukuisat turnaukset, pelihalli, lukuisat luennot ja keskustelupaneelit, maid-cafe, animehuone, taidekuja ja iltabileet joitakin mainitakseni.

Kymmenen Desuconin 32 varsinaisesta järjestäjästä oli Yaman jäseniä, joten Yaman panostus tapahtuman onnistumiseen oli oleellinen.

Yama oli myös mukana järjestämässä tapahtumaa CosplayGaala 2010. Siellä monet cosplayn ystävät pääsivät esittelemään puvuntekotaitojaan ja näyttelemistaitojaan. Cosplay on lyhennetty sanoista "costume play" ja on harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-,peli-, elokuva- tai TV-sarjahahmoksi. Tapahtumassa oli myös karaokea ja myyntikojuja, joista kävijät pystyivät ostamaan japaniaiheisia tavaroita. Tapahtuma järjestettiin 7.2.2010 ja se oli menestys, jossa oli 300 kävijää.

CosplayGaalan molemmat pääjärjestäjät sekä suuri osa työvoimasta oli Yamalaisia.


Tiedotus ja arkistointi

Tapahtumista tiedotettiin nyt paitsi sähköpostitse myös Yaman uuden wikin kautta. Wikin (www.yama.fi) eduiksi todettiin helppo muokattavuus ja ennen kaikkea automaattinen arkistointi. Wiki tallettaa kaikki muutokset pysyvästi, joten kaikki tieto pysyy tallessa. Kun wiki oli kerran saatu käyntiin, lisättiin sinne myös mm. mangakirjaston kirjalistat ja muuta ennen vaikeasti saavutettavissa olevaa tietoa.